

Compó
Compó (Tinca tinca)
Tilalom:
Méret korlátozás.:
Eredete/előfordulása: Európában, Nagy Britanniától egészen Oroszországig tehető az elterjedése. Megél kisebb és nagyobb tavakban, folyókban, mocsarakban lápokban is előfordul. Oxigénigénye csekély. Kedveli az iszapos aljzatú lassú folyású vízszakaszokat. Dús növényzet között érzi biztonságban magát. Hazánkban szinte minden folyó és állóvizünkben megtalálható. A sűrű növényállományokkal benőtt, melegebb vizekben a fenék, az iszap közelében tartózkodik, ritkán jön a felszíni rétegekbe.
Jellemzői:
Teste zömök, erőteljes felépítésű, magas faroknyéllel. Szája kicsi, csúcsba nyíló, mindkét szájzugon egy egy rövid bajusz lóg. Szemei kicsinyek. Pikkelyei aranysárgák és nagyon aprók, a vastag, nyálkás bőrbe mélyen beágyazódtak. Háta többnyire sötétzöld vagy sötétbarna, oldala világosabb, sárgarézfényű, hasoldala pedig sárgásfehér. Óvatos, a fényt kerülő halfaj, napközben rendszerint a fenékre húzódik, és csak szürkületkor élénkül meg. Érzékszervei közül az ízérzékelése a legkifinomultabb, látása apró szemei miatt gyengébb. A telet az iszapba ásva tölti.
Szaporodása:
Május-júniusban ívik, ikráit vízinövényekre tapasztja. A frissen kelt lárvák fején ragadós mirigy van, ezzel tapadnak meg a vízinövényeken, amíg szikzacskójukat – mely az ikrák kikeléséig látja el tápanyaggal a fejlődő halacskát – felélik.
Táplálkozás:
A compó apró állatevő, a vízben élő algákat, moszatféléket az iszapban keresgéli szúnyoglárvákat férgeket és csigákból álló táplálékát, de növények zsenge hajtásait is fogyasztja előszeretettel kedvenc tápláléka az iszapos részeken előforduló szúnyoglárva ami természetesen a legjobb csali, ha horgászunk rá.
Előkészítés /feldolgozás:
Szívós hal, sokáig életben marad a kifogás után. Húsa erősen szálkás, de sütve, roston sütve igen ízletes ételt készíthetünk belőle. Előkészítése, tisztítása nagy figyelmet igényel, hiszen a vastag nyálkával borított pikkelyek eltávolítása nem kis feladat.
Az élettelen halat néhány másodpercre forró vízbe, majd hideg vízbe mártjuk, így könnyen el tudjuk távolítani a pikkelyeket a bőrével együtt. Ezután a belsőrészeit távolítjuk el.
Ha van jó horgásztechnikád a Velencei-tavi compókhoz itt írj nekünk.
Tilalom:
Méret korlátozás.:
Eredete/előfordulása: Európában, Nagy Britanniától egészen Oroszországig tehető az elterjedése. Megél kisebb és nagyobb tavakban, folyókban, mocsarakban lápokban is előfordul. Oxigénigénye csekély. Kedveli az iszapos aljzatú lassú folyású vízszakaszokat. Dús növényzet között érzi biztonságban magát. Hazánkban szinte minden folyó és állóvizünkben megtalálható. A sűrű növényállományokkal benőtt, melegebb vizekben a fenék, az iszap közelében tartózkodik, ritkán jön a felszíni rétegekbe.
Jellemzői:
Teste zömök, erőteljes felépítésű, magas faroknyéllel. Szája kicsi, csúcsba nyíló, mindkét szájzugon egy egy rövid bajusz lóg. Szemei kicsinyek. Pikkelyei aranysárgák és nagyon aprók, a vastag, nyálkás bőrbe mélyen beágyazódtak. Háta többnyire sötétzöld vagy sötétbarna, oldala világosabb, sárgarézfényű, hasoldala pedig sárgásfehér. Óvatos, a fényt kerülő halfaj, napközben rendszerint a fenékre húzódik, és csak szürkületkor élénkül meg. Érzékszervei közül az ízérzékelése a legkifinomultabb, látása apró szemei miatt gyengébb. A telet az iszapba ásva tölti.
Szaporodása:
Május-júniusban ívik, ikráit vízinövényekre tapasztja. A frissen kelt lárvák fején ragadós mirigy van, ezzel tapadnak meg a vízinövényeken, amíg szikzacskójukat – mely az ikrák kikeléséig látja el tápanyaggal a fejlődő halacskát – felélik.
Táplálkozás:
A compó apró állatevő, a vízben élő algákat, moszatféléket az iszapban keresgéli szúnyoglárvákat férgeket és csigákból álló táplálékát, de növények zsenge hajtásait is fogyasztja előszeretettel kedvenc tápláléka az iszapos részeken előforduló szúnyoglárva ami természetesen a legjobb csali, ha horgászunk rá.
Előkészítés /feldolgozás:
Szívós hal, sokáig életben marad a kifogás után. Húsa erősen szálkás, de sütve, roston sütve igen ízletes ételt készíthetünk belőle. Előkészítése, tisztítása nagy figyelmet igényel, hiszen a vastag nyálkával borított pikkelyek eltávolítása nem kis feladat.
Az élettelen halat néhány másodpercre forró vízbe, majd hideg vízbe mártjuk, így könnyen el tudjuk távolítani a pikkelyeket a bőrével együtt. Ezután a belsőrészeit távolítjuk el.
Ha van jó horgásztechnikád a Velencei-tavi compókhoz itt írj nekünk.