
Dévérkeszeg
Dévér keszeg: ( Abramis brama L)
Fogási tilalom és méretkorlátozás alá nem esik.
Dévérkeszeg
Dévér keszeg: ( Abramis brama L)
Tilalom:
Fogási tilalom és méretkorlátozás alá nem esik.
Eredete/előfordulása:
A faj egész Európában megtalálható,a sebes folyású patakok és hegyi folyók kivételével. Az Aral-tóban,Fekete és a Kaszpi- tengerben és Ázsiában is megtalálható. A Legjobban az állóvizeket kedvelő, bandázó halfaj.
Fajtái:
Dévér keszeg: (Abramis brama L)
Jellemzői:
A dévér keszeg úgynevezett tömeg hal. A ponty tilalom ideje alatt a pontyot valamelyest pótolja a horgászoknak. Teste lapos és igen magas. Hossza alig több,mint 2,5 szerese a magasságának. Háta fiatal korában szürkés, oldala csillogóan ezüstös, Idősebb korában a háta ólom szürkés feketés, oldala aranysárgás,a hasa viszont fehéres színezetű. Úszói szürkék sötétes árnyalattal. Feje a testéhez képes nagyon kicsi, szája hasonló, jellegű,mint a pontyé,csak kicsi méretű. .Mivel a növény között turkálnak, jelenlétüket elárulják a felfelé szálló levegőbuborékok, a felkavart iszap. Társaságkedvelő hal, többnyire a mederfenék növényzete között, csapatosan legelészik. Az idősebb, nagyobb példányokat mindig a csapat szélénél fogják ki. Óvatos hal ,ezzel érdemes számolni.
Lassan haladva szedegetik fel táplálékukat. A dévér keszegraj folyton mozgásban van.
Nyáron a sekélyebb, part menti részeket, és a nádszéleket is felkeresi Állóvizeken tavasszal a sekélyebb részekre húzódik, majd a víz felmelegedésével húzódik a hűvösebb, mélyebb részekre. Szinte minden vízen előfordul, ahol a víz minősége eléri az ő nem túl kényes ízlését..
Szaporodása:
A dévér általában májusban ívik, - de ez az időszak eltolódhat április-júniusra is.,-ilyenkor felkeresi a sekélyebb vízű, növényzettel tarkított vízparti részeket. Az esti órákban nagy ficánkolással, csapkodással kezdődik meg a násztáncuk, A hím egyedek fején un .nász kiütések (dorozsmák), - kúp alakú hólyagok - jelennek meg ,amelyek először fehér, színűek,majd borostyán színűvé válnak .A nőstény példány akár 100-300 ezer,ragadós ikrát is lerakhat a környező növényekre. Később kb.14 nap múlva jelennek meg az ivadékok. Megfelelő, táplálék és vízhőfok esetén gyorsan fejlődnek.
Táplálkozása:
A kikelt Dévérkeszeg ivadék, egy ideig a növényekre kapaszkodnak és zooplankton állatkákra vadásznak, de kiegészül még a tápláléksor,az iszaplakókkal (árvaszúnyogok lárvája csővájó férgek, apró csigákkal, rákokkal)is. Táplálkozása, igen változatos. Egyaránt fogyaszt növényi és állati eredetű táplálékot. A dévérnek igen fejlett a szagló, és ízlelő szerve. A kifejlett példányok tekintélyes méretűek és súlyúak, 3-4 éves korukban válnak ivaréretté. Táplálkozás közben gyakran fejre állva szürcsöli az iszapot. Ebből a testhelyzetből visszabillenve produkálja azokat a szívmelengető feltolós kapásokat. Imádja a trágyagilisztát
Horgászata:
Horgászata kora tavasztól késő őszig egyaránt eredményes lehet. A legjobb fogási időszak július elejétől szeptember végéig tart. Mivel nagyon óvatos hal, így érdemes érzékeny úszós felszerelést használni.
Fenekező módszert is lehet használni,de lényeges a finom szerelék. .A fogásához jó reflexekre van szükség, mert pillanatok alatt, már el is lopta . Ha gilisztával próbálkozunk ,ne lógatva tűzzük fel a horogra, mert akkor azt csak húzogatja,csipegeti.
Fogásához,szinte ugyan azokat a csalikat használhatjuk mint a pontyoknál,csak könnyebb felszereléssel,és kisebb csalival.
A dévérnek igen fejlett szagló, és ízlelő szerve van, amit az etetőanyag összeállításánál nem árt figyelembe venni. Nagyon kedveli az édes ízeket. A legjobb dévéres etetők sok piskóta-, linzer- és kekszőrleményt is tartalmaznak, de nem maradhat ki belőlük az olajos magvak (napraforgó, mogyoró, kender) őrleménye sem. Amennyire édesszájú, annyira lusta is, nem szívesen kapkod a táplálék után. Jobban kedveli, ha mozdulatlanul libeg orra előtt. Ezt a tulajdonságát tudjuk kihasználni, mikor az etetésre beállt csapatot szép sorban kifogjuk. Színes, édes kavalkád - a dévérkeszeg kedvencei .
Előkészítése /feldolgozása:
A fogságot nehezen viseli, könnyen törődik. Húsa szálkás, de rendkívül ízletes. Sokan halászlébe szeretik belefőzni. Pikkelyezés, kibelezés után jól be irdalva paprikás lisztbe forgatva hirtelen kisütjük.
Tilalom:
Fogási tilalom és méretkorlátozás alá nem esik.
Dévérkeszeg
Dévér keszeg: ( Abramis brama L)
Tilalom:
Fogási tilalom és méretkorlátozás alá nem esik.
Eredete/előfordulása:
A faj egész Európában megtalálható,a sebes folyású patakok és hegyi folyók kivételével. Az Aral-tóban,Fekete és a Kaszpi- tengerben és Ázsiában is megtalálható. A Legjobban az állóvizeket kedvelő, bandázó halfaj.
Fajtái:
Dévér keszeg: (Abramis brama L)
Jellemzői:
A dévér keszeg úgynevezett tömeg hal. A ponty tilalom ideje alatt a pontyot valamelyest pótolja a horgászoknak. Teste lapos és igen magas. Hossza alig több,mint 2,5 szerese a magasságának. Háta fiatal korában szürkés, oldala csillogóan ezüstös, Idősebb korában a háta ólom szürkés feketés, oldala aranysárgás,a hasa viszont fehéres színezetű. Úszói szürkék sötétes árnyalattal. Feje a testéhez képes nagyon kicsi, szája hasonló, jellegű,mint a pontyé,csak kicsi méretű. .Mivel a növény között turkálnak, jelenlétüket elárulják a felfelé szálló levegőbuborékok, a felkavart iszap. Társaságkedvelő hal, többnyire a mederfenék növényzete között, csapatosan legelészik. Az idősebb, nagyobb példányokat mindig a csapat szélénél fogják ki. Óvatos hal ,ezzel érdemes számolni.
Lassan haladva szedegetik fel táplálékukat. A dévér keszegraj folyton mozgásban van.
Nyáron a sekélyebb, part menti részeket, és a nádszéleket is felkeresi Állóvizeken tavasszal a sekélyebb részekre húzódik, majd a víz felmelegedésével húzódik a hűvösebb, mélyebb részekre. Szinte minden vízen előfordul, ahol a víz minősége eléri az ő nem túl kényes ízlését..
Szaporodása:
A dévér általában májusban ívik, - de ez az időszak eltolódhat április-júniusra is.,-ilyenkor felkeresi a sekélyebb vízű, növényzettel tarkított vízparti részeket. Az esti órákban nagy ficánkolással, csapkodással kezdődik meg a násztáncuk, A hím egyedek fején un .nász kiütések (dorozsmák), - kúp alakú hólyagok - jelennek meg ,amelyek először fehér, színűek,majd borostyán színűvé válnak .A nőstény példány akár 100-300 ezer,ragadós ikrát is lerakhat a környező növényekre. Később kb.14 nap múlva jelennek meg az ivadékok. Megfelelő, táplálék és vízhőfok esetén gyorsan fejlődnek.
Táplálkozása:
A kikelt Dévérkeszeg ivadék, egy ideig a növényekre kapaszkodnak és zooplankton állatkákra vadásznak, de kiegészül még a tápláléksor,az iszaplakókkal (árvaszúnyogok lárvája csővájó férgek, apró csigákkal, rákokkal)is. Táplálkozása, igen változatos. Egyaránt fogyaszt növényi és állati eredetű táplálékot. A dévérnek igen fejlett a szagló, és ízlelő szerve. A kifejlett példányok tekintélyes méretűek és súlyúak, 3-4 éves korukban válnak ivaréretté. Táplálkozás közben gyakran fejre állva szürcsöli az iszapot. Ebből a testhelyzetből visszabillenve produkálja azokat a szívmelengető feltolós kapásokat. Imádja a trágyagilisztát
Horgászata:
Horgászata kora tavasztól késő őszig egyaránt eredményes lehet. A legjobb fogási időszak július elejétől szeptember végéig tart. Mivel nagyon óvatos hal, így érdemes érzékeny úszós felszerelést használni.
Fenekező módszert is lehet használni,de lényeges a finom szerelék. .A fogásához jó reflexekre van szükség, mert pillanatok alatt, már el is lopta . Ha gilisztával próbálkozunk ,ne lógatva tűzzük fel a horogra, mert akkor azt csak húzogatja,csipegeti.
Fogásához,szinte ugyan azokat a csalikat használhatjuk mint a pontyoknál,csak könnyebb felszereléssel,és kisebb csalival.
A dévérnek igen fejlett szagló, és ízlelő szerve van, amit az etetőanyag összeállításánál nem árt figyelembe venni. Nagyon kedveli az édes ízeket. A legjobb dévéres etetők sok piskóta-, linzer- és kekszőrleményt is tartalmaznak, de nem maradhat ki belőlük az olajos magvak (napraforgó, mogyoró, kender) őrleménye sem. Amennyire édesszájú, annyira lusta is, nem szívesen kapkod a táplálék után. Jobban kedveli, ha mozdulatlanul libeg orra előtt. Ezt a tulajdonságát tudjuk kihasználni, mikor az etetésre beállt csapatot szép sorban kifogjuk. Színes, édes kavalkád - a dévérkeszeg kedvencei .
Előkészítése /feldolgozása:
A fogságot nehezen viseli, könnyen törődik. Húsa szálkás, de rendkívül ízletes. Sokan halászlébe szeretik belefőzni. Pikkelyezés, kibelezés után jól be irdalva paprikás lisztbe forgatva hirtelen kisütjük.