
Horgászok halételei

Harcsa pörkölt - Kapros-túrós nokedlivel
1kg harcsa filé
4-5 db ökölnyi vöröshagyma ,apróra vágva.
15 dkg füstölt szalonna (kis körömnyi kockára vágva)
1 kis tubus piros arany
1 paprika (eret kivágni ha erős)felvágni
1 ökölnyi paradicsomot összevágni
1 doboz (4 kocka)pörköltszaft kocka (Maggi,elhagyható)
1 teás kanálnyi Vegeta
1,5 teáskanálnyi bors
fél babérlevél
1 dl olaj
2 gerezd fokhagyma
4 púpos evőkanál pirospaprika
1,5 dl vörösbor /fehérbor (jóízű sima kékfrankos )
Előkészítés:
A halat ha lehet 5-6 órával előbb be kell sózni.
Elkészítés:
Szalonnát 1 dl étolajjal közepes lángon üvegesre v. kicsit jobban pirítom,
- levesszük egy percre pirospaprikát, belerakjuk összekeverjük,felöntjük vízzel max.2-2,5liter utána inkább pótolni.
- vissza rakjuk a tűzre,folyamatosan forrjon utána Vegeta ,pörköltszaft kocka 1 gerezd fokhagyma ,babérlevél,piros arany,paprika ,paradicsom,
- egy órát főzzük ,akkor jó,ha a paradicsom szét főt ,ha kevés a leve deciliterenként pótoljuk,akkor jó ha a halhús éppen csak kilátszik ezt a szintet kell tartani.
- a húst úgy kell belerakni,hogy a lé ne forrjon,amikor ismét forr akkor a 2. erezd fokhagyma bele. Ettől számított kb.40-45percig főzni (lére figyelni és arra ,hogy az alját le ne kapja ) kb.1/4 óra múlva kóstolni,be állítani a só és bors szintet.
Kapros túrós nokedli:
Elkészítjük a megfelelő mennyiségű nokedlit(Galuskát),
2 db 250gr túró
2 tejföl (zsíros)
5-10 dkg szalonna kockára vágva
kis csokor kapor.
Egy edénybe a szalonnát megpirítjuk,kicsit pörcösre,amikor majdnem kész, fél percre bele dobjuk a kaprot,majd beletesszük a túrót és a tejfölt és össze keverem rá öntjük a nokedlire.
Jó minőségű vörösbor illik hozzá.
Tipp
: Ha víz helyett harcsa alaplevet adunk hozzá, még sokkal finomabb.Így a hal minden része hasznosul, másrészt pedig sokkal jobb ízű, és tartalmasabb lesz a szaft.Megéri azt a kis plusz fáradtságot.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Beküldte: V.Zoltán
Ha elkészítetted,írd meg itt,hogy ízlett !