
Ponty
Ponty (Cyprinus carpio)
Tilalmi ideje: 2014-ben május 2-től - június 15-ig tart. !
A ponty fogása korlátozás alá esik. Kifogható legkisebb mérete 30 cm.
Naponta csak 3 darabot szabad kifogni!
Eredete/előfordulása:
Az egész földön a legelterjedtebb édesvízi halfaj, így hazánkban is a legismertebb és legkedveltebb halunk. Legjobb életfeltételeket a nyáron felmelegedő, sekélyebb vizű tavak biztosítják. Hazánkban több fajta ponty él, melyek eltérőek egymástól.
Fajtái: nyurga ponty, magyar vadponty (Cyprinus carpio, carpio morpha hungaricus)
tőponty. (Cyprinus carpio carpio morpha acuminatus)
nemes ponty (Cyprinus carpio carpio morpha domestica)
Jellemzői:
A nyurga ponty testének hossza, általában négyszerese a magasságának, őt őspontynak is nevezik. A tőponty testének hossza kb.3 szorosa a magasságának, még a tógazdasági, tenyésztett nemes pontyok már csak 2 szer hosszabbak a magasságuknál.
A test színe felül sötétbarnás, háta zöldes vagy barna, a hasa felé világosodó, oldalt sárga, hasánál inkább már fehéres. Eltérőek egymástól a pontyfajták pikkelyezettsége és színe is. A nyurga ponty és a tőponty testét nagyméretű pikkelyek borítják. A tógazdasági nemes pontynál négy pikkely típus ismeretes: a pikkelyes, a tükrös, az oldalsoros, és a bőrponty. A bőrponty, teljesen csupasz, csak a farok közelében találni néhány pikkelyt.
A tükrös és bőrpontyok testét vastag, sötétbarna, sötétzöld bőr fedi, amely csak a has felé világosabb. A nyurga ponty szilajabban védekezik a horgon, mint a zömökebb fajták, hátránya hogy lassan nő kb. dupla annyi ideig, mint egy tenyésztett ponty. A 30 cm-es hosszúsága mellett a súlya csak 70-80 dkg, ez a legkisebb kifogható méretet. Uszonyuk közül a hát, mell és a farok alatti úszók első része megvastagodott, kemény, hátsó felületük fogazott. Szája körül 2 pár bajuszt visel, az egyiket a felső ajkon, a másikat a szájszegletben. A pontyok harmonikaszerűen előrenyújtható szájukkal szinte feltúrják az iszapos feneket, és felszippantják a fenékiszapban tömegesen tenyésző, férgeket. A part menti vízi növényzet is rengeteg táplálékot tartogat számukra, mert előszeretettel fogyasztják a növényzet szárán és levelein lévő férgeket, csigákat, rovarokat, kisebb-nagyobb rákféleségeket.
Szaporodása:
A ponty ívása rendszerint május elején kezdődik, amikor a víz hőfoka eléri a 17-18 °C - ot. Íváskor testsúly kilogrammonként kb. 150 ezer ikrát raknak le, de a természetes utánpótlására mégis alig lehet számítani. A legjobb életfeltételeket az 1-2 méter mély, csendes, vízi növénnyel borított részeken találja meg.
Táplálkozása:
Elfogyasztják egyes növények fiatal hajtásait és termését is. Általában a pontyra - még nagyobb korában is - a horogra alig feltűzhető táplálék és a legelésző életmód a jellemző. Táplálkozását, étvágyát több tényező befolyásolja. Mindenekelőtt a víz hőfokának változásaira kell figyelemmel lenni. Késő ősszel, mikor a lehűlő vízben elpusztul a vízben lévő táplálék java része, a ponty elvermel. A téli időszakban alig vesz magához táplálékot. Tavasszal, a felmelegedéssel, megindul a természetes táplálékképződés. A ponty elhagyja téli vermét, és a sekélyebb, melegebb, part menti vizekre vonul.
Ponty horgászata:
Április közepén már számíthatunk pontykapásra. Májustól szeptemberig, a 20-25 °C-os vízben legjobb az étvágya. Előfordul, hogy időnként még októberben, novemberben is jó a kapás, de az is előfordulhat, hogy a legjobbnak tartott nyári időszakban napokra megszűnik a pontykapás. Ennek több oka is lehet: a napszak is befolyásolja, de a ponty frontérzékenysége is közrejátszhat. A front átvonulásakor és azt követő időben viszont megjavul az étvágya, ez jól megfigyelhető itt a Velencei-tónál is. Esőben és északnyugatira forduló szél esetén rendszerint jó kapásra számíthatunk. A nyári időszakban a hajnali, kora reggeli és a napnyugta előtti órák a legjobbak, ilyenkor a mélyebb vizű tisztások környékére húzódik a ponty. Kora tavasszal és késő ősszel viszont a déli és délutáni órákra esik a kapások legnagyobb része, jobbára partközeli sekélyebb, melegebb vizeknél számíthatunk kapásra.
Előkészítés/feldolgozás:
A pontyot kaparással, ill. pikkelynyúzással tisztítjuk, ne feledkezzünk meg a ponty keserű fogának eltávolításáról, könnyen megismerjük sárgás színéről. Ha elfelejtjük könnyen ehetetlenné válik az ételünk, melyben a halfejét is felhasználjuk.. Természetesen van, aki ezt tévhitnek tartja a keserű fogat. Haltejet, ikrát, májat felhasználjuk, az epével vigyázzunk ,mert a kiömlő epe keserűvé, élvezhetetlenné teszi a húst.
. A hal szemét és kopoltyúját is eltávolítjuk. Bizonyára mindenki tudja, hogy ez a hal frissességének egyik jelzője, ha élénk színű a kopoltyú,- népiesebb nevén szilvány - akkor friss a hal. A ponty rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz többek: C és B vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat és nátriumot tartalmaz növényevő életmódjának köszönhetően.
Fontos tudnivalók a Velencei-tavi horgászással kapcsolatban:
Figyelem a tó nyugati részén elhelyezkedő Természetvédelmi Területre Tilos bemenni és horgászni Vízminőség megőrzése miatt a szoktató beetetést megtiltották a tavon, ezért csak nagyon kis mennyiségű csalogató etetést lehet csak alkalmazni!
Tilalmi ideje: 2014-ben május 2-től - június 15-ig tart. !
A ponty fogása korlátozás alá esik. Kifogható legkisebb mérete 30 cm.
Naponta csak 3 darabot szabad kifogni!
Eredete/előfordulása:
Az egész földön a legelterjedtebb édesvízi halfaj, így hazánkban is a legismertebb és legkedveltebb halunk. Legjobb életfeltételeket a nyáron felmelegedő, sekélyebb vizű tavak biztosítják. Hazánkban több fajta ponty él, melyek eltérőek egymástól.
Fajtái: nyurga ponty, magyar vadponty (Cyprinus carpio, carpio morpha hungaricus)
tőponty. (Cyprinus carpio carpio morpha acuminatus)
nemes ponty (Cyprinus carpio carpio morpha domestica)
Jellemzői:
A nyurga ponty testének hossza, általában négyszerese a magasságának, őt őspontynak is nevezik. A tőponty testének hossza kb.3 szorosa a magasságának, még a tógazdasági, tenyésztett nemes pontyok már csak 2 szer hosszabbak a magasságuknál.
A test színe felül sötétbarnás, háta zöldes vagy barna, a hasa felé világosodó, oldalt sárga, hasánál inkább már fehéres. Eltérőek egymástól a pontyfajták pikkelyezettsége és színe is. A nyurga ponty és a tőponty testét nagyméretű pikkelyek borítják. A tógazdasági nemes pontynál négy pikkely típus ismeretes: a pikkelyes, a tükrös, az oldalsoros, és a bőrponty. A bőrponty, teljesen csupasz, csak a farok közelében találni néhány pikkelyt.
A tükrös és bőrpontyok testét vastag, sötétbarna, sötétzöld bőr fedi, amely csak a has felé világosabb. A nyurga ponty szilajabban védekezik a horgon, mint a zömökebb fajták, hátránya hogy lassan nő kb. dupla annyi ideig, mint egy tenyésztett ponty. A 30 cm-es hosszúsága mellett a súlya csak 70-80 dkg, ez a legkisebb kifogható méretet. Uszonyuk közül a hát, mell és a farok alatti úszók első része megvastagodott, kemény, hátsó felületük fogazott. Szája körül 2 pár bajuszt visel, az egyiket a felső ajkon, a másikat a szájszegletben. A pontyok harmonikaszerűen előrenyújtható szájukkal szinte feltúrják az iszapos feneket, és felszippantják a fenékiszapban tömegesen tenyésző, férgeket. A part menti vízi növényzet is rengeteg táplálékot tartogat számukra, mert előszeretettel fogyasztják a növényzet szárán és levelein lévő férgeket, csigákat, rovarokat, kisebb-nagyobb rákféleségeket.
Szaporodása:
A ponty ívása rendszerint május elején kezdődik, amikor a víz hőfoka eléri a 17-18 °C - ot. Íváskor testsúly kilogrammonként kb. 150 ezer ikrát raknak le, de a természetes utánpótlására mégis alig lehet számítani. A legjobb életfeltételeket az 1-2 méter mély, csendes, vízi növénnyel borított részeken találja meg.
Táplálkozása:
Elfogyasztják egyes növények fiatal hajtásait és termését is. Általában a pontyra - még nagyobb korában is - a horogra alig feltűzhető táplálék és a legelésző életmód a jellemző. Táplálkozását, étvágyát több tényező befolyásolja. Mindenekelőtt a víz hőfokának változásaira kell figyelemmel lenni. Késő ősszel, mikor a lehűlő vízben elpusztul a vízben lévő táplálék java része, a ponty elvermel. A téli időszakban alig vesz magához táplálékot. Tavasszal, a felmelegedéssel, megindul a természetes táplálékképződés. A ponty elhagyja téli vermét, és a sekélyebb, melegebb, part menti vizekre vonul.
Ponty horgászata:
Április közepén már számíthatunk pontykapásra. Májustól szeptemberig, a 20-25 °C-os vízben legjobb az étvágya. Előfordul, hogy időnként még októberben, novemberben is jó a kapás, de az is előfordulhat, hogy a legjobbnak tartott nyári időszakban napokra megszűnik a pontykapás. Ennek több oka is lehet: a napszak is befolyásolja, de a ponty frontérzékenysége is közrejátszhat. A front átvonulásakor és azt követő időben viszont megjavul az étvágya, ez jól megfigyelhető itt a Velencei-tónál is. Esőben és északnyugatira forduló szél esetén rendszerint jó kapásra számíthatunk. A nyári időszakban a hajnali, kora reggeli és a napnyugta előtti órák a legjobbak, ilyenkor a mélyebb vizű tisztások környékére húzódik a ponty. Kora tavasszal és késő ősszel viszont a déli és délutáni órákra esik a kapások legnagyobb része, jobbára partközeli sekélyebb, melegebb vizeknél számíthatunk kapásra.
Előkészítés/feldolgozás:
A pontyot kaparással, ill. pikkelynyúzással tisztítjuk, ne feledkezzünk meg a ponty keserű fogának eltávolításáról, könnyen megismerjük sárgás színéről. Ha elfelejtjük könnyen ehetetlenné válik az ételünk, melyben a halfejét is felhasználjuk.. Természetesen van, aki ezt tévhitnek tartja a keserű fogat. Haltejet, ikrát, májat felhasználjuk, az epével vigyázzunk ,mert a kiömlő epe keserűvé, élvezhetetlenné teszi a húst.
. A hal szemét és kopoltyúját is eltávolítjuk. Bizonyára mindenki tudja, hogy ez a hal frissességének egyik jelzője, ha élénk színű a kopoltyú,- népiesebb nevén szilvány - akkor friss a hal. A ponty rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz többek: C és B vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat és nátriumot tartalmaz növényevő életmódjának köszönhetően.
Fontos tudnivalók a Velencei-tavi horgászással kapcsolatban:
Figyelem a tó nyugati részén elhelyezkedő Természetvédelmi Területre Tilos bemenni és horgászni Vízminőség megőrzése miatt a szoktató beetetést megtiltották a tavon, ezért csak nagyon kis mennyiségű csalogató etetést lehet csak alkalmazni!
Küldj be egy élménybeszámolót, fotót a Velencei-tónál fogott haladról, vagy egy garantáltan finom halétel receptet. A legjobb halételreceptek bekerülnek a „Horgászok - Halételei ”összeállításba.